Hepimiz (hadi diyelim bir çoğumuz) aşağıda yer alan cümle/leri az çok işitmiştir. Belki yeni nesil anne babalık SDÖ becerilerini daha farklı yorumlamakta ama biz bu geleneksel SDÖ destekleme çabalarını da minnetle anıyoruz.. 🙂
Sen de anne ol anlarsın!!
Bu cümle ile anne çocuğunun empati becerisini desteklemeyi amaçlamakta olup, gelin görün ki elimizde kalan “Anne olunca anladım gerçekten” itirafıdır…
Oğlum hoşgeldin desene teyzelere..
Salonda bekleyen 8 kişilik misafir grubunun tek tek elini öptüren, “Hoşgeldiniz Müberra Hanım teyze” dedirten annenin tek amacı çocuğunun sosyal becerilerini geliştirmektir aslında.
Sen bir daha bağır bakalım ne oluyor!
Anneler tabii ki çocuklarının neden-sonuç ilişkisi kurmalarını desteklemekle de yükümlüdür. Böylesi bir cümle de olsa olsa uzun dönemli sonuçları görme becerisini desteklemek adına yapılır..
Ben ölünce anlarsınız değerimi..
Bu cümle çocukların en temel SDÖ becerisini desteklemek üzere yapılan en büyük hamledir (!) Bu cümleyi duyan çocuğun, hayatın kısalığı, “an” da olmanın keyfini çıkarmaması imkansızdır..
Akşama baban gelsin, düşün ne diyeceğini!
Hiç bir şeyden haberi olmayan babanın, annenin dolaylı etkisi ile çocuğunun planlama becerisini desteklemesi öngörülmektedir.
Nereye koyduysan ordadır!
Nereye koyduğumuzu bilmediğimiz değil, uğraşmadığımız varsayıldığı için annelerin bu cümlesi çocukların hayatlarında kendi kendilerine yetme becerisini geliştirmek için vardır. (Ayrıca nereye koyduysak gerçekten de oradadır 🙂 )
Ödevin yok mu senin?
Alt mesajın “Kalk ödevini yap” olduğu bu cümlenin SDÖ niyeti, çocukların dürtü kontrolünü kolaylaştıran iç konuşma becerilerini desteklemektir; “Ödevim var mı acaba gerçekten?”
Hadi güzel güzel oynayın kardeşinle..
Kardeşle güzel güzel oynama denilen belirsiz teknik, özünde iyi niyetli bir şekilde, ilişkilerde çatışma çözmenin önemini vurgulayan bir durumdur. Ha, yapması zordur, o ayrı..
Yemezsen arkandan ağlar ama
SDÖ dediğin alan, yaratıcılık desteklenmeden olur mu? Arkandan ağlayan köfte olmaz ama ıspanak olur, peki o neden?
Tamam tamam gel sarıl bir annene
Neşenin, hüznün, korkunun, ilk aşk acısının, hasretin limanı olan anne.. Duyguları böyle de güzel ifade ettirir işte insana..
Comments are closed.