“Masal dinlememiş çocuklar büyüyünce kedi resmini bile cetvelle çizerler.”
Cemal Süreyya
Çocukluğumun en güzel, en özel ve en canlı hatıralarından birisi; anneannemin yatmadan önce bana anlattığı hikayelerdi. Bana anlattığı hikayelerdeki büyülü dünyalarda seyahat ederken onun sakinleştirici sesini dinlemeyi çok severdim. Anlattıklarının bazıları masal, bazıları kendi uydurduğu hikayelerdi. Bana, kendinin ve annemin çocuklukları ile ilgili hikayeler de anlattı. Bunlar, en sevdiğim hikayelerdi! Beni en çok şaşırtan, onları çocuk olarak düşünmekti. Dürüst olmak gerekirse, gece vaktini hiç sevmezdim. Gün bitmiş ama yapmak istediklerim henüz bitmemiş gibi hissederdim. Hem yetişkinler ayakta birbirleriyle vakit geçirirken, benim bu kadar erken yatırılmamam kesinlikle haksızlıktı. Tam da bu yüzden hikayelerin bitmesini asla istemezdim ve her seferinde “Lütfen! Son bir hikaye daha!” diyerek anneanneme yalvarırdım.
Peki neden cocuklarimiza kitap okumak ve hikayeler anlatmak onemlidir?
Çocukluğunuza bir yolculuk yapalım. Anılarınızı ve sizi çocukken mutlu eden şeyleri bir düşünün. Aslında o zamanda bizi mutlu eden hep basit şeylerdi, değil mi? Sizin için hazırlanmış sıcacık bir yemek ya da en sevdiğiniz mis gibi kokan kurabiyelerin kokusu, upuzun bir solucan, bulutların farklı şekilleri, rengarenk bir gökkuşağı, sevdiğiniz müzikler veya hikâyeler…
Hikayeler ve masallar, birbirimize farklı şeyler öğretmenin ilk şeklidir. Hikayeler hayatımıza sadece neşe getirmekle kalmaz, aynı zamanda çocuk gelişimini destekleyen bir araçtır. Hikayeler sayesinde;
– Empati gelişimi
– Farklılıklara saygı ile yaklaşım
– Merak ve hayal gücü
– Erken okuryazarlık becerileri
– Dil becerileri
– Sosyal ve duygusal gelişim
– İletişim becerileri desteklenir.
Çocuklarımıza hikayeler anlatıyor veya okuyoruz böylece en renkli hayallere dalabiliyor ve çok farklı yolculuklara çıkabiliyorlar. Hikayeleri dinlerken, bir yandan duygular gibi soyut kavramlarla tanışıp, duygu farkındalıklarını arttırabiliyorlar. Hikaye ve masalları dinlerken kelimelerin büyülü dünyasına dalıp, bilmedikleri birçok kelimeyi öğreniyorlar. Yoğun duygular yaşamadan problem çözümleri üzerine düşünebiliyor, hikaye ve masaldaki kahramanları çözümleri üzerine düşünebiliyorlar. Bir yandan merak duygularını geliştirirken, bir yandan da beraber keyifli vakit geçiriyorlar…
‘Hikayelere Yolculuk’
Çocuğunuzun hayatına hikayeleri katmanın birçok farklı yolu vardır.
– Birlikte bir kitap okuyun. Kitaptaki resimlere bakarak farklı hikayeler anlatabilir veya çocuğunuzdan hikaye için farklı bir son bulmasını isteyebilirsiniz.
– Çocukluğunuzdan hikayeler anlatın. (Büyüklerinizden dinlediğiniz hikâyeler veya kendi çocukluk anılarınız.)
– Rastgele bir resim çizin ve bunun hakkında bir hikâye anlatın.
– Eski fotoğraflara bakın ve o anın hikayesini anlatın.
– Çocuğunuzu uydurma hikayeler anlatması için teşvik edin.
– Çocuğunuzun en sevdiği oyuncaklarını kullanarak hikayeler oluşturun.
– Çocuğunuzdan sevdiği bir hikayeyi tekrar anlatmasını isteyin.
Unutmayın ki; Hikayelerimiz çocuklarımıza ilham verecektir.
Suzi Levi Mizrahi, MA
Gelişim Psikoloğu
Comments are closed.