Mindfulness- Farkındalıkla dikkati yönetmek, öğrencilerin stresini azaltarak, mutluluğunu ve başarısını destekler.
British Journal of Psychiatry’de farkındalık (mindfulness) tekniklerinin, öğrencilerde stres ve depresyon belirtilerini azalttığı, ilişkilerini iyileştirdiğini gösteren bir makale yayınlanmıştır. (20 Haziran 2013)
Exeter Üniversitesi’nden Prof. Willem Kuyken ve arkadaşları, Oxford ve Cambridge Üniversiteleriyle birlikte toplam 12 okuldan 552 öğrenci ile bir çalışma yürütmüşlerdir.
Prof Kuyken, amaçlarını şu cümlelerle açıklamıştır. “Stres yönetiminde farkındalık teknikleri, insanın düşünce, duygu ve davranışını değiştiren, dikkati yönetmeye dayalı bir zihin eğitimidir. Artan sayıda araştırma, bilinçli farındalık yaklaşımının yetişkinlerde iç huzur ve duygusal dayanıklılık sağladığını göstermektedir. Öğrencilerin nasıl bir yarar sağlayacaklarını gözlemlemek için en zorlayıcı dönemlerini seçtik. Okuldaki sınav dönemlerinde ve lise, üniversite giriş sınavları sırasında, öğrencilerin stres ve kaygı seviyeleri yılın diğer zamanlarına göre çok daha yüksektir. Çalışmayı, özellikle bu dönemde bitecek şekilde planladık.”
6 okuldan, yaşları 12 ile 16 arasında değişen öğrencilerle, (Mindfulness in Schools Project) okul için hazırlanan farkındalık müfredatını 9 hafta boyunca uygulamışlardır. Diğer 6 okuldan 266 öğrenci ise, kontrol grubu olarak, eğitimlerine her zamanki gibi devam etmişlerdir.
Tüm öğrenciler 3 aylık süre sonunda izlenmiştir. 3 aylık sürenin sonu, yukarıda da belirtildiği gibi, stresin en çok yükseldiği sınav dönemlerine denk getirilmiştir. Farkındalık eğitimini alan gruplar, daha az depresyon belirtisi, daha az stres ve daha çok mutluluk hissettiklerini söylemişlerdir. Katılan öğrencilerin %80’I, dokuz haftalık eğitimden sonra teknikleri uygulamaya devam ettiklerini ifade etmişlerdir.
Çalışmaya katılan Prof. Felicia Huppert’e göre (Cambridge Ün.) “Sonuçlar, sadece duygusal destek gereken öğrencilerin yararına değildir. Tüm öğrencilerin daha başarılı, akranlarıyla ve yetişkinlerle ilişkilerinde daha uyumlu olmalarını sağlıyor. Dolayısıyla, okuldaki pek çok sonucun iyileşmesine büyük katkı sunuyor.”
Prof. Kuken, programda yer alan öğrencilerin düşük not almaları halinde, daha az depresif davrandıklarını belirtmiş ve devam etmiştir:
“Farkındalık eğitimi;
- Öğrencilere yüksek motivasyon,
- Duygusal dayanıklılık öğretmek için kolay uygulanabilir,
- Karşılığı etkin bir şekilde alınan,
- Az maliyetli bir yöntem sunmaktadır.
- Aynı yararlar, teknikleri uygulayan okul çalışanları ve öğretmenler için de geçerlidir.”
“Bu çalışma, farkındalığın, mutluluk ve iyiliği çoğaltmada, sorunların azaltılmasında çok büyük bir desteğinin olacağını gösteriyor. İyi tasarlanmış bir sosyal ve duygusal öğrenmenin, okullardaki yararları konusunda bildiklerimizle örtüşüyor. Bundan sonraki adım, daha çok okul, daha çok öğrenciye ulaşmak ve eğitim sonrası uygulamaların standartlaştırılmasıdır. “
Derleyen: Mindfulness in schools .b müfredat eğitimcisi Selmin ERK
Kaynak:
Comments are closed.